Uključivanje djece i mladih u zajednicu kroz šport

Projekt Svi za jednog, sport za sve namijenjen je uključivanju djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti u zajednicu kroz šport. U projekt će se uključiti preko 350 djece i mladih, a aktivnosti za sudionike s područja Osječko-baranjske županije provode stručni treneri u dvorani i bazenu. U okviru projekta bit će organizirana dva sportska kampa u prirodi, te javna predavanja na temu zdrava prehrana djece i mladih sportaša, psihologija u sportu, izgradnja i razvoj mentaliteta pobjednika, dugoročno planiranje u sportu u kontekstu djece i mladih.

Aktivnosti su namjenjene za djecu vrtičke dobi, osnovnoškolce, srednjoškolce, studente i nezaposlene mlade u dobi do 29 godina koji su ujedno i pripadnici jedne od skupina:

  • djeca i mladi čiji su roditelji nezaposleni,
  • djeca čiji su roditelji korisnici dječjeg doplatka,
  • djeca i mladi bez odgovarajuće roditeljske skrbi,
  • djeca i mladi iz jednoroditeljskih obitelji,
  • djeca i mladi iz obitelji s troje ili više djece,
  • djeca i mladi s problemima u ponašanju,
  • mladi korisnici stipendija za studente slabijeg socijalno-ekonomskog statusa,
  • nezaposleni mladi.

Projekt u brojkama

000
Djece i mladih
0
Stručnih suradnika
00
Mjeseci
0
Radionica

Cilj projekta

Specifični cilj projekta je povećati dostupnost športskih sadržaja s ciljem uključivanja djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti u športske aktivnosti na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. U projekt će biti uključeno najmanje 360 djece i mladih do 25 godina te 50 mladih u dobi od 25-29 godina.

Športovi za sve uzraste

Sadržaji su planirani i prilagođeni dobnim skupinama, a uključuju aktivnosti plivanja, bazične sportove, sportove s loptom, te dva sportska kampa. Projekt se provodi na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije.

Stručno vodstvo

Unapređenjem znanja, vještina i suradnje trenera, športskih voditelja, kineziologa te ostalih dionika koji u projektu, ali i i općenito provode športske aktivnosti te provode druge odgojno-obrazovne programe, osigurava se viša razina stručnosti u provedbi programa uz adekvatnu prilagodbu i osposobljenost za potrebe ciljne skupine.

Razvoj i provedba športskih aktivnosti

Obuka neplivača

Stručno osoblje projekta provest će osnovnu obuku neplivača koja je preduvjet daljnjeg bavljenja djece i mladih plivanjem i drugim sportovima u vodi.

Napredna škola plivanja

Za djecu koja su svladala prve plivačke korake organizrat će se napredna škola plivanja u okviru koje će djeca i mladi moći sudjelovati u športskoj aktivnosti plivanja.

Športom u vrtić

Program obuhvaća športske aktivnosti kroz koje će se svladavati i upoznavati osnovni oblici kretanja, bazični sportovi i sportovi s loptom. Program će se provoditi u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji.

Športom u školu

Program je prilagođen učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole. Svladavaju se osnovni oblici kretanja, bazični sportovi i sportovi s loptom. Program se provodi u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Športom kroz školu

Program je prilagođen učenicima od 5. do 8. razreda osnovne škole. Svladavaju se osnovni oblici kretanja, bazični sportovi i sportovi s loptom. Program se provodi u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Putokaz za šport

Cilj ove aktivnosti je provedba radionica s ciljem provedbe športske usmjerenosti i prepoznavanje talenata te općenito organizacija športskih aktivnosti za srednjoškolce. Provodi se na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije.

Korak u izvrsnost

Program obuhvaća planiranje, koordinaciju i provedbu športskih aktivnosti na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije za mlade u dobi od 25 do 29 godina.

Športski kampovi

Organizirat će se dva športska kampa na lokaciji na području Osječko-baranjske županije u trajanju od 4 dana. Tijekom trajanja ove aktivnosti planirani su brojni športski sadržaji za sudionike kampa, boravak u prirodi, natjecanja...

Aktivnosti interdisciplinarne suradnje

Radionica: Psihologija u športu

Radionica na temu psihologije u športu podučit će športske djelatnike kako facilitirati poboljšati postignuće sportaša i naučiti sportaše da uživaju u sportu. Osim toga, cilj je naučiti ih pomoći mladom sportašu u razvoju samokontrole, samopouzdanja, povećati unutarnju (intrinzičnu) motivaciju.

Radionica: Zdrava prehrana

Radionica će odgovoriti na pitanja: Što je to zdrava hrana? Što je to pravilna prehrana? Kako ćemo pravilnim izborom hrane te zdravom i pravilnom prehranom biti bolji u športu, očuvati svoje zdravlje, otkloniti pojedine zdravstvene tegobe, imati više energije, smanjiti tjelesnu masu, osjetiti veću životnu radost i polet?

Radionica: Zdrava prehrana djece i mladih športaša

Djeca sportaši jedna su od najugroženijih skupina, kod kojih se nepravilnost u prehrani očituje u padu koncentracije u školi, odbijanju treninga, lošijim sportskim rezultatima, mršavljenju te čestim prehladama. Kako izbjeći sve te simptome naučit će polaznici ove radionice.

Radionica: Izgradnja i razvoj mentaliteta pobjednika

Sportaš se mora znati dobro nositi i s lošim i dobrim trenutcima, prije svega mentalno. Ostati skoncentriran, staložen, bez negativnih emocija i kada rezultatski ne ide sve po planu. To je ona fina nit koja dijeli vrhunske sportaše od prosječnih – upravljanje vlastitom mentalnom snagom u tim kriznim situacijama i kada je loše.

Radionica: Dugoročno planiranje u športu

Trenažni proces i optimalno funkcioniranje sportaša u treningu i natjecanju ne trpi kaotične situacije. Njime se može uspješno upravljati i regulirati ako su jasno utvrđeni ciljevi, zadaće, vremenski ciklusi i uvjeti, ali isto tako i ako su jasno definirani sadržaji opterećenja, metode rada, lokaliteti i trenažna pomagala koji se primjenjuju, raspoređuju tijekom vremena radi postizanja očekivanih efekata i najviših sportskih postignuća.

Jačanje kapaciteta trenera, voditelja i ostalih dionika

Aktivnosti stjecanja specifičnih znanja i vještine koje su neophodne u radu s pripadnicima ciljanih skupina koji će sudjelovati u projektu.

Ukupna vrijednost projekta

953.978,53 kuna

Iznos EU potpore

810.881,75 kuna

Projektni tim

Milan Peterka
Voditelj projekta, Centar za poduzetništvo Osijek

GrowthPress services are designed to make the most of the opportunities and the challenges that the brands are facing today.

Tijana Krajnović
Projektni asistent, Udruga kineziologa grada Vukovara

We also provide tangible results and measurable long-term value to our clients. our clients. Together, we empower brands to seize online.

Miljana Šljukić
koordinator športskog programa na području Vukovarsko-srijemske županije

From humble beginnings to a full-service digital company, we have the will to drive change and push boundaries to our clients to realize.